понеделник, 23 януари 2017 г.

"Дърк Джентли. Холистична Детективска Агенция" - Дъглас Адамс

Терминът „холистична“ е свързан с убеждението ми, че онова, с което са занимаваме ние тук, е фундаменталната взаимосвързаност на всичко. Аз не се занимавам с такива дреболии като прах за отпечатъци от пръсти, многозначителни боклучета от нечий джоб или някакви тъпи следи от обувки. Решението на всеки проблем аз откривам в подредбата, В тъканта на цялото. Връзките между причините и следствията често са много по-сложни и неуловими, отколкото бихме могли да предположим с нашите скалъпени наготово представи за съществуващия свят…
 
Източник: chitanka.info
Дъглас Адамс.
Мога да сложа една точка и ревюто ми да приключи… и ще бъде пълно, точно и ясно!
Знаете го тоз човек. Дългас Адамс. Да, да… същия, с Пътеводителя.

Е, „Дърк Джентли – Холистична детективска агенция“ не е „Пътеводителя“, но е много, много Дъглас Адамс. Познатите живи и пълноцветни описания тук са много, много органични и още повече радват с всеки избор на думи, а сравненията му са откровени уникални... и предизвикващи искрен смях и същевременно някакъв вид вътрешно преклонение и лекичко смайване от умението на Адамс да хваща толкова тънки неща в толкова фини нюанси на иронията, че накрая не можеш да разбереш дали те е обидил или е говорил за валежите миналата сряда.

„Дърк Джентли – Холистична детективска агенция“ беше първия избор за четене в категорията „Екранизирано през 2016г.“ Очаквах да пусна едни големи, дебели, бели конци от книгата до сериала (продуциран от Амазон), но -уви! – даже няма около какво да ги увия тез конци, та камо ли да ги вържа! Може би остава една тъничка нишка, която хлабаво мога да навържа около самия Дърк Джентли, но иначе екранизацията не би трябвало дори да е „по идея на…“ или „по мотиви от….“ Нито мотиви, нито идеи могат да се вържат. Сериалът е супер, ама наистина супер. По Амазонски супер. И книгита си е супер. По Адамски супер. Но хич не почвайте да четете, с идеята да откриете кога се появява в книгата Барт или кога в сериала ще се появи Ричард. Няма, приятели, няма! Невър! Затова препоръчвам – гледайте и четете, по възможност с почивка няколко месеца между двете.

„Дърк Джентли – Холистична Детективска Агенция“ е майсторски пипната история, включваща от всичко по малко. Има си и любовна история, има си и протагонист (който не е Джентли?!), има си също така екшън, мистерия, пътуване във времето, кон в банята и невъзможно заседнало канапе в коридора. О, и музика!
Мотивът за музиката много ме изненада! През цялата книга има много, много търсене, изобретяване, свирене на музика… И докато обикновено четенето на Адамс предизвиква някак си въображението да „чува“ страшна шумотевица, тук над всичкия шум и невероятности се носи постоянното присъствие на музиката.
Даже накрая има няколко изключителни пасажа, в които Адамс описва музика така, че наистина започваш да я чуваш в главата си! Иначе има по много от Бах, Моцарт и няколко невъзможно мелодии, произведени от математически формули, изобразяващи траекторията на крилото на летяща птица. Много е добър. МНОГО!
Историята е страшно интензивна, а книгата се чете почти на един дъх, но после остава за дълго. И след нея е някак си малко празно. Ще ти се да може Джентли да дойде, да си качи краката на масата и да ти обясни туй-онуй от живота, който така или иначе вече му е съвсем ясен. Защото е свързан!
В тълковния речник срещу „холистичен“ има само една дума – „цялостен“. В „Дърк Джентли – Холистична Детективска Агенция“ всичко е много вързано, свързано и цялостно! Даже обещавам, че дори след като ви казах, пак няма да сте достатъчно подготвени за свързаността на нещата – живота, вселената и всичко останало!
(това дали не беше от другаде?!)


Няма коментари:

Публикуване на коментар